Geen vervuild afvalwater in het riool 

Wanneer je in een organisatie werkt waar eten bereid wordt, ben je vast bekend met een vetput. Een vetput zorgt ervoor dat het vervuilde water niet direct in het riool terecht komt. Een vetput creëert een vertraging in de stroming en dit geeft de tijd om het vervuilde water goed te reinigen. Het vet en slib wat eerst in het water aanwezig was, blijft in de vetput zitten en de rest van het afvalwater wordt automatisch naar het riool doorgevoerd. De vetput moet zo dicht mogelijk bij de apparaten geïnstalleerd zijn die het vervuilde water lozen. 

Wanneer is een vetput verplicht?

Je denkt misschien dat een vetput alleen nodig is bij organisaties die een vette hap bereiden. Niks is minder waar. Zelfs bij verzorgingshuizen en ziekenhuizen is zo’n vetput verplicht. Binnen een organisatie wat veel eten bereid, is het namelijk vanzelfsprekend dat hier vet aan te pas komt. Wanneer je niet over een vetput beschikt, kan dit zorgen voor verstopping in de leidingen en dit is niet wenselijk. Naast dat het de afvoercapaciteit verminderd, zorgt het ook voor een vervuiling van het riool en dit is natuurlijk niet de bedoeling. Vandaar dat een vetput bij dit soort organisaties dus altijd verplicht is.

Het reinigen van een vetput

Een vetput legen moet je op een regelmatige basis doen. Om de vetput zo goed mogelijk te houden, is het de bedoeling dat dit eens per jaar goed gebeurd. Vaak is het nodig om de vetput te legen wanneer de slip opvangruimte voor 50% gevuld is en daarnaast een vetlaag heeft van 15 cm dik. Een vetput legen is een vies karwei en laat je meestal door een professionele organisatie doen. Naast een vetput legen, voert de professionele organisatie ook een inspectie uit. Dit is belangrijk om te onderzoeken of de vetput nog optimaal werkt. Een vetput legen kan je natuurlijk ook zelf doen, maar dit geeft je niet de garantie dat het op een goede manier gebeurd zodat je een goede keuze maakt.

De kosten

Een vetput legen gaat natuurlijk gepaard met kosten. Deze kosten liggen meestal tussen de 90 en 110 euro per m3 zonder de BTW kosten erbij opgeteld. Het schoonmaken, inspecteren en legen van de vetput is van belang. Wanneer je de vetput legen door een professionele organisatie laat doen, dan weet je dat het goed gebeurd en dit zijn de kosten meer dan waard. Zo houd je het riool schoon en voorkom je een verstopping in de leidingen. 

Geef een reactie
You May Also Like