Top 5 tips tegen rouwvliegjes

Misschien ben je wel een echte tuinfanaat en vind je het belangrijk dat jouw tuin goed verzorgd is en vol staat met de meest prachtige bloemen en struiken. Je kunt dan naar het tuincentrum gaan om planten te komen die bijna uit komen. Echter zijn hierop vaak gifstoffen gespoten om ze te beschermen tegen ongedierte. Ook de mooie insecten zoals vlinders, zullen er dan niet graag bij in de buurt komen. En bijen willen er dan ook niet graag op zitten terwijl deze juist gebaat zijn bij het verspreiden van stuifmeel. Dus het is beter als je ervoor kiest om zelf te zaaien, want dat is zo natuurlijk mogelijk. De echte tuinfanaat weet precies wanneer hij welk zaad moet strooien. Zo kun je in april al beginnen met het zaaien van andijviezaden in jouw tuin, en september is een goede tijd om te beginnen met rabarber. Maar je kunt natuurlijk ook in een kas of in een pot in huis zaaien.

Buiten zaaien heeft gevolgen

Wanneer je buiten zaait heeft dat gevolgen. Want dan zijn jouw gewassen en planten extra bevattelijk voor ongedierte. Een veel voorkomend soort ongedierte is het rouwvliegje, je ziet deze vooral aan het begin van de lente; dankzij dit beestje is jouw gras niet veilig. Afgestorven grasresten vinden de rouwvlieglarven namelijk erg lekker. Vanaf de herfst kun je deze schade zien aan jouw gazon. Maar je kunt deze rouwvliegjes eenvoudig bestrijden, hierbij enkele tips. Je kunt om te beginnen aaltjes tegen rouwvliegjes kopen. Deze aaltjes los je op in water, en giet je verdund bijvoorbeeld met een gieter, over het gras heen. Dit is een natuurlijk middel. Dus je huisdieren en kinderen kun je daarna gewoon op het gras laten spelen. Je kunt ze ook gebruiken voor de kamerplanten waar rouwvliegjes ook wel eens op voorkomen.

Meer tips

Heb je kamerplanten met rouwvliegjes? Een andere tip is om de kamerplanten een aantal weken ver weg van de andere planten te zetten (dus niet alleen mensen moeten wel eens in quarantaine, maar ook sommige planten!) Zo kunnen de rouwvliegjes niet over springen. Een derde tip is, bijvoorbeeld wanneer je je gewassen zoals tomaten en komkommers wilt beschermen om gele vangplaten op te hangen. Hier blijven de rouwvliegen gemakkelijk aan plakken en sterven dan. Er zijn ook leuke decoratieve vangplaten te koop, vooral voor binnenhuis een goed idee.

Bodemroofmijt en kaneel helpen de rouwvlieg te doden

Tip vier: koop een busje bodemroofmijt en strooi dit uit over vochtige grond, ook hier zal de rouwvlieg van dood gaan. Een laatste tip is kaneelwater. Je kunt twee eetlepels kaneel toevoegen aan gekookt water, dit in een glas doen, en na een half uur schep je wat water uit het glas. Dit water geef je aan de planten. De larven van de rouwvlieg houden namelijk niet van kaneel. Er zijn dus vele opties om rouwvliegjes te bestrijden en jouw gewassen en planten zo lang mogelijk in tact te houden! 

Geef een reactie
You May Also Like

WonenWonen in

Wonen als entrepreneur: de meest praktische oplossing Als je een eigen onderneming begint, kan het best lastig zijn…